A medvék királysága, a hihetetlen Cesky Krumlov
2015. május 11. írta: Világszép

A medvék királysága, a hihetetlen Cesky Krumlov

Csehországi utat tervezve általában Prága bűvköréből nehezen lépünk ki, pedig érdemes kicsit körbetekinteni, mert olyan különlegességekre bukkanhatunk, mint Cesky Krumlov.

Ez a csodálatos kisváros hangulatában kicsit talán Szentendréhez hasonlítható. A 14.000 főt számláló Cesky Krumlov ma már a Világörökség része, a maga 300 műemlékké nyilvánított épületével ritka kincseket rejt.

1.JPG

A városkapunk átlépve garantáltan elfelejtjük a hűvös, jól nevelt turista attitűdöt, mert azt vesszük észre, hogy tárgyilagos szemlélődés helyett, teljes lelkesedéssel vetjük bele magunkat a városnézésbe. 

A Világszép javaslata: érdemes helyi idegenvezetőt igénybe venni. Jó hír, hogy mindez lehetséges magyar nyelven is!

14.JPG

Itt található Csehország második legnagyobb várkomplexuma. Olyan várat, kastélyt, várkertet képzeljünk el, amit bármelyik európai főváros megirigyelhetne. A várat ma is egy barnamedve pár őrzi, számukra a medveároknak nevezett várárokban alakítottak ki kényelmes helyet.

3.JPG

7.jpg

img_4972-resize.JPG

Itt látható a világ egyik legidősebb és épen megőrzött barokk színháza. Óriási újítás volt ez a maga korában az eddig nem tapasztalt mozgásformákkal, látásmóddal, illúzióval, optikai újításokkal, világítással. Az előadást a sejtelmesség lengte körül a korlátozott technikai lehetőségek adta félhomály miatt. A színpadon egyszerre több jelenetet is előadtak, sok esetben a történet értelmezése a néző fantáziájára volt bízva. Mai szemmel kicsit zavarosnak tűnhet ez a színházi élmény, de a kor követelménye szerint, a káprázat feledtette a hiányosságokat.

5.JPG

Cesky Krumlov felvirágzása a Rozmberk családhoz köthető (1300-1600 években), majd a 17. században az Eggenberk család kezébe került a város.

Világszép.hu tipp: Ma is üzemel a több száz éves Eggenberk sörgyár, ami nem egy modern sörgyárra, hanem inkább egy régi időket idéző manufaktúrára emlékeztet. Nagyon különleges sörök készülnek itt, amit nemcsak a folyékony kenyér szerelmeseinek ajánlunk, hiszen mindenki talál a maga számára megfelelő íz világú nedűt. A sörgyárhoz kapcsolódik egy nagyon elragadó étterem is, ahol a kihagyhatatlan manufaktúralátogatás izgalmait érdemes kipihenni.

16.jpg

A Moldva folyó által körülvett kisváros korunk modern művészeinek otthona is, szó szerint lépten-nyomon érdekes, elgondolkodtató vagy épp nehezen értelmezhető művészeti alkotásokba botlunk. 

A bohém művészek alkotásai közül, a rózsatövissel díszített pad esetében érdemes odafigyelni, hogy hová ülünk.

15-resize.JPG

img_4912-resize.JPG

17.jpg

img_3437_2-resize.jpg

6.JPG

4.JPG

img_4979-resize.JPG

Ha már úgy érezzük, hogy mindent láttunk Cesky Krumlovból, akkor ne hagyjuk ki a raftingtúrát sem. A várost körbeölelő Moldva folyón nagyon kellemes és könnyed evezős túrákat lehet szervezni, akár csapatépítés jelleggel is.

img_4994-resize.JPG

8.JPG

9.JPG

Tovább a blogra

A bejegyzés trackback címe:

http://vilagszep.blog.hu/api/trackback/id/tr317449258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.