Most a kézügyességé a főszerep! Ez a finomság nem tartozik a legegyszerűbb édességek közé, mert kicsit időigényes, de Tiszántúl-szerte minden lagzi fontos kelléke, ami az örömanyák szerint nem maradhat ki a jeles esemény menüjéből. Ha kreatív vagy, ez a te sütid. Mutatjuk a készítést lépésről lépésre.
Az anyukák kedvenc barackja:
Hozzávalók
30 dkg cukor
20 dkg zsír
2 tojássárgája
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 dl tej
2 evőkanál liszt
1 őszibarack eszencia.
Ezt robotgéppel kikeverem, majd 70 dkg lisztet adok hozzá. Ezt kézzel összedolgozom, majd ½ órát pihenni hagyjuk (betesszük a hűtőbe). Ebből kicsi gombócokat formálunk. A sütőben 160-180 fokon, folyamatosan figyelve, aranybarnára sütjük. Óvatosak legyünk, mert hamar megsül.
A Világszép.hu tippje: egy adagból kb. 100 fél, vagyis kb. 50 db egész őszibarack lesz. Így, ha többet szeretnénk készíteni növeljük arányosan a hozzávalók mennyiségét.:)
Hozzávalók a töltelékhez:
A kivájt közepet összemorzsoljuk,
10 dkg vajat,
10 dkg cukrot,
2 dkg kakaót (ebből mi többet szoktunk tenni),
2 dl tejet,
1 dl rumot összekeverünk.
Ezt összedolgozzuk, a kivájt közepeket megtöltjük vele, párba rendezzük, majd vérnarancs eszenciával kis piros orcát rajzolunk neki, majd porcukrozzuk. Jó étvágyat!
Kreatív munkatárs: Gombás Viktória