A csodás firenzei dóm sötét oldala
2015. május 19. írta: vilagszep

A csodás firenzei dóm sötét oldala

Rengeteget fényképezték, sokat hallottunk róla és szerencsés esetben már láttuk is, mégis minden egyes alkalommal az újdonság erejével hat ránk. Főleg, ha megtudjuk mi is zajlott itt a 15. század végén.

1.JPG

A gótikus stílusban épült firenzei dóm a maga 107 méteres magasságával a világ negyedik legnagyobb temploma. Hivatalos neve: Cattedrale Santa Maria del Fiore, vagyis Liliomos Szűz Mária Székesegyháza.

Építése korántsem pillanatok alatt ment végbe, hiszen 1294-ben kezdődött és a kupola elkészültével, csak 1436-ban fejeződött be.

A díszes és impozáns külső megtévesztő lehet, mert ugyanezt a gazdag motívumvilágot várjuk a belső tértől is, azonban egy meglepően egyszerű, letisztult vonalvezetés fogad bennünket. Ez alól csak a kupola freskója képez kivételt, ami Vasari és Zuccari mesterek műve. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Brunelleschi a kupola belsejét díszítésmentesre tervezte, de az utólag, 1572-79-ben elkészült freskó ennek az elképzelésnek mondott ellent.

A Brunelleschi által tervezett és épített kupola vitathatatlanul a dóm ékköve. A száraz, de beszédes adatok: átmérője 45 méter, magassága pedig 91 méter.

A kupola egyedülálló módon téglából készült és halszálka alakban elhelyezett boltozati cikkelyek alkotják. Korát meghaladó módszerrel épült, hiszen a mai építészeknek sem lenne egyszerű feladat a megalkotása.

Világszép.hu tippje: ha tehetjük másszunk fel a kupolába, ami nem kis teljesítmény, mert 463 lépcsőt kell leküzdenünk a csodás látvány kedvéért.

Itt zajlott a híres-hírhedt Pazzi merénylet 1478. április 26-án. A rivális Pazzi család és a família néhány hűséges követője összeesküvést szerveztek, a várost akkor uraló két Medici-fivér, Lorenzo és Giuliano ellen. A végrehatásra a dómban került sor, aminek következtében Giuliano - sok késszúrást elszenvedve halt meg - míg Lorenzo-nak sikerült a sekrestyébe menekülnie és onnan hűséges barátai juttatták el a Medici-palotába.

A dolog pikantériája, hogy a pápa is tudott az összeesküvésről és helyeselte is azt, sőt magát a merényletet is két pap hajtotta végre. Azonban a Mediciek hatalmát nem sikerült megdönteni. Viszont a merénylet kitervelői és végrehajtói számára fekete napok következtek. A megtorlás nem maradt el, aminek több, mint 80 ember - sok ártatlan is - esett áldozatául és nyugodtan fogalmazhatunk úgy, hogy a halál nem könnyen jött el számukra.

A bosszú mindenre kiterjedt, hiszen a Pazzi család birtokait elkobozták, a delfines címerüket pedig mindenhonnan eltávolították. Sőt, aki Pazzi lányt vett feleségül, az nem számíthatott állami hivatalra sem. A cél az volt, hogy a Pazzi név eltűnjön a föld színéről. Ennek része volt az is, hogy palotáikat, birtokaikat is átnevezték és mindenhonnan kivésték, kitörölték a családra vonatkozó információkat.

Lorenzo uralmát nem sikerült megtörni, olyannyira, hogy megszilárdította a hatalmát, s az utókor már csak így ismeri: Lorenzo il Magnifico vagyis Lorenzo A NAGYSZERŰ.

Tovább a blogra

Lassan megpillantjuk a dómot:

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

A sorbanállás állandó, de a bejutás mégsem olyan hosszadalmas:

7.jpg

A látkép magáért beszél:

6.JPG

A kupola minden oldalról csodás:

8.jpg

9.JPG

10.jpg

A Vasari és Zuccari - által festett freskó - dacolva pompázik, ellentétben Brunelleschi eredeti tervével:

11.jpg

12.jpg

A háttérben látható a sekrestye ajtaja, ahová Lorenzo Medici bemenekült a Pazzi-merénylet során:

13.jpg

A belső tér:

14.jpg

15.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagszep.blog.hu/api/trackback/id/tr797473484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása